miercuri, 18 mai 2011

Tuberculoza: Tuberculoza

Tuberculoza: Tuberculoza: "Tuberculoza ( abrev. TBC ) se referă la o boală provocată de Mycobacterium tuberculosis , M bovis, M africanum ; de obicei infectarea ..."

luni, 16 mai 2011

Tuberculoza


Tuberculoza (abrev. TBC) se referă la o boală provocată de Mycobacterium tuberculosisM bovis, M africanum; de obicei infectarea se produce prin inhalarea microorganismelor din picăturile eliminate de către bolnavii de tuberculoză. Mycobacerium poate rezista în aer o perioadă mai mare de timp şi de aceea poate creşte riscul răspândirii bolii. Incidenţa cazurilor variază în funcţie de vârstă, sex şi statutul socioeconomic. O incidenţă crescută s-a observat la persoanele infectate cu HIV, la persoanele de culoare şi hispanice. Probabilitatea transmiterii infecţiei depinde in mare măsură de imunitatea persoanei respective, nivelul de expunere precum şi de virulenţa tulpinii bacteriene.
Dacă este tratată adecvat, tuberculoza cauzată de tulpini chimiosensibile este curabilă în toate cazurile. Dacă nu este tratată, boala poate fi fatală în decurs de 5 ani în mai mult de jumătate din cazuri.
Cea mai răspândită formă a bolii este tuberculoza pulmonară. În popor, ea este cunoscută şi ca boala de plămâni.